Carnestoltes

Exposició "Les cares d'en Pellofa"

Exposició Les cares d'en Pellofa

Durant el Carnestoltes, en Pellofa ocupa l’Ajuntament. Des d’allà desgoverna la ciutat i la fa seva. S’acompanya dels seus ancestres, els 40 Pellofes que l’han precedit. Des de l’exposició "Les cares d’en Pellofa", aquests personatges irreductibles l’ajuden a sembrar la disbauxa i el despropòsit.

Del 21 al 26 de febrer, coincidint amb el regnat d'en Pellofa XLII, l'Ajuntament acollirà una mostra amb les màscares tots els Pellofes que l'han precedit des de 1979. 

Qui no coneix en Pellofa? Encarnació mataronina del Carnestoltes, és el responsable de la setmana més boja de l’any. Per molta gent és esperat i venerat, mentre que d’altres el temen o el detesten. Crític, poca-solta i de vegades barroer, ha vist Mataró créixer i reproduir-se al llarg de quatre dècades.

El 1979 va aterrar per primera vegada a la ciutat en forma de ninot de palla. Un any més tard, va prendre vida i fou batejat com a Pellofa. Bufó, torero, policia, Robafaves, reina Letícia, Darth Vader... És l’ésser de les mil cares. I sobretot és incrèdul, irreverent i iconoclasta, una insaciable font de polèmica que arremet sense escrúpols contra tot allò establert.

En Pellofa és una figura incòmoda per definició i potser per això sempre està en dubte. Ser crític no és fàcil, però és necessari. Del 1987 al 1991, el Rei dels Poca-soltes no aconseguí implantar el seu regnat a Mataró, i la ciutat se’n va ressentir. Però de la crisi permanent és d’on treu la inventiva, la sornegueria i la trempera que li han permès ressuscitar en cos o esperit any rere any.

HORARIS: de dilluns a dissabte, de 7 a 21.30 h

 

Organitza: Comissió de Carnestoltes i Direcció de Cultura de l'Ajuntament de Mataró
Carnestoltes
Exposició "Les cares d'en Pellofa"
Ajuntament de Mataró
Del 21 al 26 de febrer
De dilluns a dissabte, de 7 a 21.30 h

Públic familiar