• Portada >
  • Agenda >
  • Can Palauet repassa els 10 anys del projecte Zona intrusa

Notícia | Art contemporani

Can Palauet repassa els 10 anys del projecte Zona intrusa

fulletons de les 10 edicions

Divendres 2 de juny s’inauguren a Can Palauet dues exposicions: “10 anys de Zona intrusa” i “Zona intrusa 10. Els uns i els altres”. Zona intrusa és un projecte artístic i educatiu als centres de secundària de Mataró que busca apropar l’art contemporani als instituts, amb l’objectiu de construir un espai crític de coneixement i d'experimentació. Des del 2006 prop de 4.000 alumnes han participat en aquest triangle educació–art contemporani–territori.

El projecte va néixer el curs 2006-2007, fruit d’una iniciativa produïda per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i amb Oriol Fontdevila exercint de comissari. Els diferents instituts de la ciutat es van sumar ràpidament al projecte.

Des de la Direcció de Cultura, i posteriorment des del M|A|C, s’ha volgut que Zona intrusa fos un espai de coneixement i de debat que es desenvolupés a partir de les pràctiques artístiques contemporànies i que inclogués la participació de docents i alumnes. Es tractava de confiar en un projecte flexible, de temporalitat efímera, amb l'objectiu d'apropar l’art contemporani als instituts utilitzant els temes d’interès dels propis adolescents: la construcció de la identitat, el seu hàbitat, les xarxes relacionals i les formes de consum. Les 10 edicions, tot i que han desplegat formes diferents, han seguit uns paràmetres metodològics comuns: un/a curador/a del projecte, un contingut/eix temàtic, un element intrús, la itinerància als instituts amb sessions i/o tallers i un retorn en forma d'exposició col·lectiva.

Al primer comissari, Oriol Fontdevila, s'hi va afegir La Fundició, Les Salonnières, Núria Güell, Andrea Aguado i Cèlia Prats, que s’han anat repartint les tasques de comissariat al llarg d’aquests 10 anys. Els alumnes han pogut introduir-se en el món de l’art contemporani a través d’obres d’artistes com Vanessa Beecroft, Rineke Dijkstra, Cindy Sherman, Cang Xin i Cui Xiuwen, Carles Congost, Dulce Pinzón, Swati Khurana, les Guerrilla Girls o Chicks on Speed, entre d’altres, a les aules, i han pogut treballar en workshops amb artistes com Jordi Colomer,  Javier Peñafiel, Isabel Banal, Ita Puig, Raül Roncero o Xavier Arenós, entre d'altres.

Des del 2 de juny fins al 9 de juliol es podran veure informació i material de les deu edicions a les Sales d’exposicions de Can Palauet. 

També s’hi podrà veure la mostra “Zona intrusa 10. Els uns i els altres”, el resultat del projecte intrús d’aquest curs. Cèlia Prats ha dirigit artísticament aquesta edició, que ha comptat amb la participació dels artistes Raquel Friera i Jordi Ferreiro, i la complicitat dels centres Freta i Escola Pia Santa Anna i els instituts Miquel Biada, Laia l'Arquera, Alexandre Satorras i Josep Puig i Cadafalch.

El projecte proposa explorar les relacions que s’esdevenen en el context de l’institut com a sistema on conviuen diversos organismes vius (estudiants, docents, conserges, personal de neteja, manteniment…) en un medi físic (aules, passadissos, patis, cafeteria, recepció…) on es relacionen.

L’element intrús, que a les nou edicions anteriors ha anat tenint formes diverses però sempre ha estat l’element cohesionador i itinerant a tots els centres participants, en aquesta edició s’ha vinculat a dues obres, produïdes per Raquel Friera, amb la peça “Una escola brillant”, i Jordi Ferreiro, amb l'audioguia “Instruccional videos”.

L'exposició mostrarà els resultats de la itinerància a aquests instituts i centres educatius.
Can Palauet repassa els 10 anys del projecte Zona intrusa
Data publicació: 31.05.2017