• Portada >
  • Agenda >
  • Cultura i tradició s’apleguen en un Sant Jordi ben farcit d’actes

Notícia / Festes

Cultura i tradició s’apleguen en un Sant Jordi ben farcit d’actes

Cartell

La ciutat s’omple d’activitat per acollir una de les seves festes més estimades, la celebració del Sant Jordi: cultura, tradició, llibres, roses i molt més. L’Ajuntament i diferents organitzacions, col·lectius i entitats de la ciutat del 18 al 30 d’abril proposen 50 activitats per a tothom, especialment dedicades als llibres i al foment de la lectura.

La conferència institucional d’enguany es farà dimecres 19 d’abril a 2/4 de 8 de la tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament i anirà a càrrec de l’escriptora Isabel – Clara Simó, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2017, que parlarà d’ “Els secrets de la literatura”.

A la plaça de Santa Anna s’hi instal·larà la Fira del Llibre, que s’inaugurarà el divendres 21 d’abril a les 18 h amb la participació dels autors locals, i s’allargarà fins al diumenge 23. A la Fira hi haurà 17 parades per escollir entre les principals novetats editorials, i també activitats com ara la Biblioteca a cel obert, les lectures en veu alta, una hora del conte especial dedicada a Puig i Cadafalch i jocs pels menuts.

El 23 d’abril la ciutat es vestirà de festa des del matí fins a la nit. El primer acte serà el Llibre Gegant de Contes que ja arriba a la 41a edició. Des de les 11 fins a les 14 h, diferents artistes de la ciutat il·lustraran sobre paper les aventures que vulguin explicar els nens i nenes de Mataró. A 2/4 de 12 començarà el Correconte del Drac i el Dragalió, que aniran en cercavila de foc des de l’Ajuntament fins al Pati del Cafè Nou per afegir-se a la celebració del Llibre Gegant. El recorregut d’enguany varia i passarà per la plaça de l’Ajuntament, la plaça de Santa Maria, el carrer de Bonaire, La Riera, fins a arribar al Pati. A les 12 h, davant l’Ajuntament, els Capgrossos de Mataró oferiran la tradicional actuació castellera de Sant Jordi.

L’activitat continuarà a la tarda i a partir de 2/4 de 6 se celebrarà la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró amb la participació de prop d’una cinquantena de gegants i capgrossos. La concentració es farà al Pati del Cafè Nou i el recorregut passarà per la Muralla de la Presó, el carrer d’Argentona, el carrer de Bonaire, el carrer Francesc d’Assís, la plaça de Santa Maria, carrer Nou, per baixar La Riera i acabar a l’Ajuntament.

La festa del llibre i de la rosa s’acabarà amb la Fogonada, l’acte més genuí de la Diada en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi, que començarà a les 22 h. Acabada la Fogonada, la festa continuarà amb el concert de música tradicional a càrrec de La Coixinera.

Durant la Diada de Sant Jordi, els equipaments expositius (Can Serra, Ca l’Arenas, Can Marfà i Can Palauet),oferiran un horari especial i obriran d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. 

La Xarxa de Biblioteques de Mataró participa activament a la festa de les lletres i a part de l’Hora Especial del conte dedicada a Puig i Cadafalch, proposen viure un Sant Jordi Criminal, amb tres activitats dedicades al gènere negre.

Al programa d’enguany també hi trobem música amb “El rèquiem en re menor” que el dia 21 al Teatre Monumental oferirà el Cor Ciutat de Mataró amb 4 solistes i dos pianistes, i la 5a Trobada escolar de flabiolaires. També es programen altres activitats com una Petita Marató de Contes a l’Espai Gatassa, xerrades i conferències, recitals de poesia, ballada de sardanes, lectures en veu alta, lectura de poemes, espectacles de circ i de dansa i el 17è Llibre gegant de receptes de cuina de Mataró, entre d’altres.

La Família Robafaves i els Nans romandran des del 18 d’abril al vespre fins al 19 de maig al vestíbul de l’Ajuntament, perquè els mataronins i mataronines la puguin visitar. Durant aquests dies les escoles de la ciutat faran visites guiades a les figures amb horaris concertats.

Com cada any, l’Ajuntament obrirà les seves portes però no ho farà el mateix dia de Sant Jordi com és habitual, sinó dissabte 22 de 10 del matí a les 6 de la tarda. D’aquesta manera les persones interessades podran conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors i les regidores, que explicaran la història de l’edifici i posaran en relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala. Aquest any, en motiu de l'Any Puig i Cadafalch, s'obsequiarà els visitants amb una galeta que reprodueix un dels vitralls del Saló de Sessions dissenyat per l'arquitecte mataroní.

 

El cartell

El cartell d’enguany és obra de Regina Bonamusa i parteix de la olor de rosa, la olor de llibre nou… En el dibuix s’insinuen aquestes olors tant especials de Sant Jordi, amb una rosa que fa olor de lletres, lletres que pugen amunt fins que es llegeix “Sant Jordi”.

Consulteu la programació en l'enllaç adjunt. 
Cultura i tradició s’apleguen en un Sant Jordi ben farcit d’actes
Data publicació: 10.04.2017