• Portada >
  • Agenda >
  • El Reglament d’ús i funcionament de les comparses i colles institucionals s’aprova definitivament

Notícies | Festes i tradicions

El Reglament d’ús i funcionament de les comparses i colles institucionals s’aprova definitivament

drac

El Ple va aprovar per unanimitat el passat 6 de juliol, el Reglament d’ús i funcionament de les comparses institucionals del seguici festiu institucional de Mataró. El document estableix els criteris que han de regir l’ús i el funcionament de les Comparses i Colles Institucionals que formen el Seguici Festiu de la ciutat. El document s’havia aprovat inicialment durant el Ple Municipal del passat 6 d’abril, però estava en fase d’exposició pública.

Durant el període d’al·legacions s’han rebut 9 comentaris i 14 al·legacions, de les quals 5 no s’han acceptat i 9 s’han tingut en compte per al text definitiu del nou reglament.

Les Comparses institucionals que són Patrimoni Cultural de la Ciutat, exerceixen  la representació simbòlica de la ciutat i arriben a formar part de la representació institucional, estan  formades per les figures institucionals de la ciutat (Gegants de la Família Robafaves i Nans; Momerota i Momeroteta;  Drac i  Dragalió; Àliga i Diablesses) i els seus portadors i músics.

Entre els aspectes que regula el reglament hi ha la composició de les colles, l’organització i funcionament, la inscripció a les llistes d’espera, les altes i les baixes, els drets i deures i el procediment disciplinari. També es regulen les sortides, els assajos i la formació, així com les relacions entre l’Ajuntament i les colles.

El nou reglament es començarà a aplicar a partir del mes de setembre.

Antecedents normatius

Després de la recuperació democràtica, el primer document que regulava el funcionament de les colles era el “Reglament de funcionament de les figures de Mataró”, que data de 1987 però que només feia referència a la Família Robafaves. Posteriorment es van anar creant d’altres reglaments de funcionament, que sense haver estat aprovats per cap ple municipal intentaven posar ordre al funcionament d’algunes colles.

El nou “Reglament d’ús i funcionament de les comparses institucionals del Seguici Festiu de Mataró” unifica i harmonitza tota  la normativa  i documentació anterior, actualitzant-ne els continguts.

El document és el fruit de la tasca realitzada en un procés que es va iniciar el 2014, en el qual representants de totes les colles institucionals han estat treballant amb tècnics de la Direcció de Cultura per la seva redacció.

 
El Reglament d’ús i funcionament de les comparses i colles institucionals s’aprova definitivament
Data publicació: 11.07.2017