• Portada >
  • Agenda >
  • Recordant la figura del botànic Pere Montserrat, mataroní il·lustre

Pere Montserrat

Recordant la figura del botànic Pere Montserrat, mataroní il·lustre

Pere Montserrat

El botànic Pere Montserrat i Recoder, Mataroní Il·lustre des del maig de 2009, va morir el dissabte 4 de febrer a Jaca als 98 anys.

El Ple de gener de 2009 va aprovar per unanimitat atorgar el títol de membre de la Galeria de Mataronins Il·lustres a Pere Montserrat i el maig del mateix any l’Ajuntament va celebrar l’acte de nomenament del botànic.
 
El quadre amb la figura de Pere Montserrat es va presentar públicament el 14 d’octubre de 2011, durant un acte d’homenatge celebrat al Saló de Sessions. El retrat és obra de l’artista mataroní Alberto Romero.

 

Reconeixement a la seva tasca

La Direcció de Cultura vol mostrar el seu agraïment per la seva contribució a l’exposició “Amb les arrels al sauló” (2006), als actes d’homenatge i reconeixement a Mataró (2006,2009 i 2011) i pels set articles que va arribar a escriure per la revista L’Atzavara entre els anys 2001 i 2015. Aquesta revista científica té com objectiu la divulgació amena dels resultats de la recerca ambiental catalana, apropant la ciència als ciutadans. Es publica des de l'any 1979, és de periodicitat anual i de caire monogràfic. Actualment coeditada per la Delegació de la Serralada Litoral Central – ICHN i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.

El Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural – Can Boet conserva aquestes publicacions i el material produït durant les visites a Jaca, per preparar els actes d’homenatge a Mataró, obtenint gran quantitat d’informació, documentació i idees per seguir investigant la flora del Maresme. Prova d’això és l’Atzavara núm. 24 “El Maresme de Pere Montserrat” (2014). Montserrat era una persona sàvia que, fins i tot després de la jubilació, seguia fent-se preguntes i engrescant i col·laborant amb als estudiosos de la comarca en la recerca.

 

Un reconegut científic
 
Nascut a Mataró el 8 d’agost de 1918, Pere Montserrat era un científic de prestigi reconegut en els àmbits de la botànica, l’ecologia i l’agronomia. Va publicar al 1955 “Collectanea Botanica”, que encara és avui treball de referència per als botànics que treballen en l’àmbit geogràfic del Maresme i de Catalunya.
 
Al 1953 va ingressar al Consejo Superior de Investigaciones Científicas. A principis dels anys 60 es va traslladar a Madrid i, des de l’Instituto d’Edafología (Centro de Ciencias Mediambientales), va estudiar el centre, oest i sud d’Espanya, així com la conca de l’Ebre.
 
Al 1964 va participar en la creació del Centro Pirenaico de Biologia Experimental, avui Instituto Pirenaico de Ecología (Jaca i Saragossa) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, del qual va ser vicedirector i cap de botànica fins a la seva jubilació l’any 1985. Al 1969 va fundar l’Herbari de Jaca, col·lecció d’estudi convertida en una de les primeres d’Espanya pel volum de mostres (unes 350.000) i per la seva activitat i intercanvi.
 
Va escriure més de 500 articles, llibres i notes sobre botànica i ecologia terrestre, i va rebre nombroses distincions des d’institucions públiques i privades espanyoles i estrangeres. A l’octubre de 2006, la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró li va retre homenatge amb diferents actes, i al juny de 2007 li va dedicar un número de la revista L’Atzavara.
 
La petició d’incorporació de Pere Montserrat a la Galeria de Mataronins Il·lustres la van presentar el 2006 més de 15 entitats de Mataró a instàncies de la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró.
Recordant la figura del botànic Pere Montserrat, mataroní il·lustre
Data publicació: 07.02.2017