La Família Robafaves i els Nans

Sergio Ruiz ©

La Família Robafaves està formada per en Robafaves i la Geganta, la seva filla Toneta i el seu marit, en Maneló. En Robafaves té la seva pròpia llegenda sobre l’origen del seu nom. De les diverses variants hi ha la història que descriu Joan Amades al seu llibre Gegants, nans i altres entremesos: “Una vegada els Gegants de Mataró varen anar a Argentona i quan, ja acabada la festa, tornaven cap a casa, els portadors es varen enamorar d’unes precioses faves que verdejaven en un camp proper a la carretera. No podent resistir la temptació, varen abandonar els ninots enmig del camí i es varen llançar al camp a robar una bona quantitat de faves, que varen amagar sota la panxa del Gegant; feren conxorxa amb el flabioler i li digueren que anirien a mitges, però que no els descobrís. La gran parella en entrar a Mataró, un estol de mainada els va rodejar i amb molta insistència els va demanar que ballessin. Els geganters es resistien, ja que amb la sobrecàrrega que portaven no els venia bé de ballar; mentre ballaven, amb els sotracs les faves varen anar caient per terra. L’admiració i la broma foren grans, i des d’aleshores va quedar el mal nom de Robafaves al pobre Gegant, que no hi tenia cap culpa.”
Els Nans, que normalment sempre acompanyen la Família Robafaves precedint-los en les comitives, actualment són divuit: el Bufó, el Pagès, la Bruixa, el Macer seriós, el Macer rialler, el Follet, l'Arlequí, el Xinès, la Mulata, el Comte, el Moro, en Carrau, la Vella Blava, la Vella Verda, en Patufet, en Jonàs, en Mataties i en Biada. Són molt propers als petits, sempre amb corredisses i balls, saludant i fent simpàtics ensurts als nens i nenes que es van trobant.
La Família Robafaves surt poc durant l’any. Només ho fa en festes molt assenyalades o en invitacions de compromís. És per Les Santes, Festa Major de Mataró (del 25 al 29 de juliol), que els Gegants esdevenen protagonistes absoluts de la Festa: surten al carrer a totes hores, en llargues cercaviles, exercint d’amfitrions, presidint actes, ballant, observant i essent observats, admirats, tocats amb veneració… surten a primera hora, a mig matí, havent dinat, al vespre, a mitjanit i fins i tot de matinada, gaudint i fent gaudir de la festa. Hom els acompanya amb alegria, balls i salts, al compàs de melodies creades expressament per la comunió entre mataronins i els seus Gegants. Són els últims en ballar quan acaben els actes festius, i cada cop que són a punt d’entrar a casa seva, l’Ajuntament, els ciutadans, i sobre tot els infants, encara criden a ple pulmó que no en tenen prou!, i els demanen que no parin de ballar una i una altra vegada.

  • Una mica d'història
  • Música i balls
  • La colla